greek tragedy essays thomas hobbes essay topics african american music essays career goals fms essay writing an essay without reading the book
 • Meer dan 35 jaar ervaring
 • 100% Klanttevredenheid
 • Gegarandeerd vakwerk

Inveegzand zorgt voor een strakke verbinding

Hoeveel weet u over voegzand?

Inveegzand is een product wat er in oneindig veel varianten te verkrijgen is. Op deze pagina neem ik u mee over het fenomeen voegzand want dit is toch wel érg belangrijk voor uw straatwerk! Ook leest u hoe we dit het beste kunnen verwerken.

We kunnen inveegzand voor het gemak over het algemeen in deze categorieën onderverdelen:

 • Straatzand
 • Brekerzand
 • Zilverzand
 • Voegmortel
 • Kunstgras inveegzand 
Tip!: zand slinkt (krimpt) met ongeveer 20% bij het verwerken hiervan. Hou hier rekening mee als u van plan bent om dit te gaan bestellen!

Straatzand

Straatzand is een zandsoort welke vaak wordt gebruikt als ondergrond voor allerlei typen bestrating. De stratenmaker geeft de voorkeur aan dit type zand als hij een zandbed maakt waar het straatwerk op komt te liggen. Dit komt omdat straatzand erg fijn en eenvoudig ”af te rijen” is. Af rijen is het uitvlakken d.m.v. een lange lat om de ondergrond strak te krijgen. Straatzand wordt ook wel ”zand voor zandbed” genoemd. Zorg ervoor dat het zand wat u besteld geen leem of klei bevat, dit kan invloed hebben op verzakkingen op lange termijn en dit proberen we te voorkomen! Straatzand kunt u bestellen op verschillende manieren. De voordeligste manier is ”losgestort” straatzand. Dit wordt per m3 gecommuniceerd en wordt voor het project gestort. Controleer wel of dit is toegestaan door de gemeente! Ook is het mogelijk om zand per zak (20kg) of bigbag (1m3) te bestellen. In veel gevallen kan straatzand ook prima gebruikt worden als inveegzand

Brekerzand

Brekerzand is een vrij groffe soort inveegzand. Brekerzand wordt gebruikt bij sierbestrating met een vrij groffe voeg. Brekerzand zorgt ervoor dat de nieuwe stenen rotsvast komen te zitten en niet verschuift bij een stortbui of wanneer er gewicht op komt te staan. Brekerzand heeft een grove structuur en bevat hoekige stukjes steen. Hierdoor heeft Brekerzand een grote haakweerstand wat zorgt voor een optimale stabiliteit en waterdoorlatendheid. Brekerzand wordt door veel leveranciers aangeboden. Zorg ervoor dat u de juiste kiest of laat u adviseren door Heeren Bestratingen! Inveegzand is de laatste stap in het gehele proces en erg belangrijk voor het behoud van uw straatwerk. Het houdt onder andere onkruid tegen (tot op zekere hoogte). Het is aan te raden om wat meer brekerzand te bestellen dan nodig, zo kunt u tijdens het onderhoud van uw tuin uw bestrating nog eens opnieuw invegen!

Zilverzand Sierbestrating Stratenmaker Bestrating

Zilverzand

Zilverzand is een bijzondere zandsoort en heeft een extreem hoog zuiverheidsgehalte. Het is een heel fijnkorrelig type zand met een laag ijzergehalte. Zilverzand geeft totaal geen krassen op uw nieuwe bestrating en wordt daarom ook vaak gebruikt op natuursteen, keramische tegels en strakke bestrating met een kleine voeg. Zilverzand is te bestellen in een witte variant en een zwarte variant. Heeren Bestratingen geeft u graag advies over welk type zilverzand u het beste kunt gebruiken bij uw nieuwe bestrating! Ook zilverzand is een erg effectieve zandsoort welke onkruid tegen (tot op zekere hoogte) tegen gaat. Ook hier is het weer aan te raden om wat meer te bestellen zodat u na het onderhoud aan uw tuin, de bestrating nogmaals goed kunt invegen. Uw straatwerk lijkt weer als nieuw daarna!

Voegmortel

Als u écht een hekel heeft aan onkruid dan is het misschien verstandig om voegmortel te overwegen. Laat u door Heeren Bestratingen adviseren of voegmortel een goede combinatie is met úw sierbestrating. Met voegmortel heeft u het hele jaar door geen onkruid. Tevens voegmortel een luxe uitstraling aan de bestrating. Voegmortel kunt u vergelijken met een gevoegde steen van uw huis. Nog een voordeel van voegmortel is dat het bij een hevige regegenval veel minder opspattend vuil tegen uw eval, auto of tuinmeubilair geeft. Het toepassen van voegmortel is een vakkundig karwei en het wordt aangeraden om dit door een ervaren stratenmaker uit te laten voeren. 

Voegmortel Anti-Onkruid Inveegzand Bestrating Sierbestrating Stratenmaker

Hoe verwerk ik deze verschillende types inveegzand?

Allereerst is het verstandig om exact uit te rekenen hoeveel zand/inveegzand u nodig heeft. Heeren Bestratingen helpt u hier graag aan mee. Daarnaast is het verwerken van inveegzand relatief eenvoudig. Er is een techniek die voldoet voor alle types inveegzand.

 • Zorg ervoor dat de oppervlakte brandschoon is. Zo voorkom je dat er onbedoelde zandsoorten in de voeg terecht komen wat mogelijk onkruid kan veroorzaken.
 • Uw nieuwe bestrating hoort kurkdroog te zijn! Zo voorkom je klonten en kan het zand mooi zijn weg vinden.
 • Verspreid het inveegzand rijkelijk over uw nieuwe straatwerk
 • Veeg het zand met een zachte bezem over alle voegen totdat deze compleet gevuld zijn
 • Verdicht het zand door wat water op de voegen te spuiten in een droge tijd. Een regenbui voldoet ook prima
 • Zorg ervoor dat er geen inveegzand meer op het straatwerk ligt. Dit omdat er nog wel eens vuil kan zitten in het zand wat het straatwerk kan aantasten.
 • Herhaal bovenstaande stappen na twee dagen
 • Herhaal bovenstaande stappen totdat de voeg perfect aansluit met uw straatwerk

Heeren Bestratingen

Jochemsroemstraat 47

4711VD Sint Willebrord

KVK: 58243852

06-40296059

corne@heerenbestratingen.nl